Kun tällaisen otsikon kirjoittaa blogiin, yleensä odotuksena on, että nyt tulee sitä lukuintohimopaasausta. Sellaista, jossa kirjoja luetaan piknikillä jossain puistossa viinilasin kanssa. Ja joka luetun lauseen jälkeen mumistaan jotain siihen suuntaan, että nyt tuli sellainen oivallus, että oksat pois. Tai nautitaan kirjan keveydestä! Ahhh!
Minä lukijana
Minun kohdallani. Ei sinne päinkään. Lukeminen on minulle todella haastavaa. Luulin yläkoulussa, että se johtui siitä, kun sain arvonnassa luettavaksi kirjaksi Juhani Ahon Rautatien. Kyllähän sekin porukka sinne radanvarteen pääsi, minulla kesti ajallisesti varmaan tuplat siihen verrattuna, että pääsin kirjassa sinne asti.
Minun on haastavaa pysyä paikoillani ja lukea fyysistä kirjaa. Tarvitsen oman tilan, täydellisen rauhan ja hyvin taukoja. Muistiinpanovälineet, alleviivaustusseja ja 95 prosenttisen vireystilan. Saan kirjat luettua, mutta fyysisiä kirjoja menee paljon vähemmän. Ja mitään kaunokirjallista todella harvoin, viimeksi Dan Brownia.
Lukemisesta huudellaan todella paljon. Inhoan sellaista lukukilpailusuoritusmeininkiä ja jatkuvaa oppimisen ja lukemisen parittamista. Lukunopeudesta meuhkataan paljon myös. Unohdetaan, että oppia voi ihan muulla tavalla — lukeminen ja opiskelu ei ole sama asia.
Opi miten opit!
Ennen opittiin tarinoiden kautta. Sitten tarinat laitettiin kirjoihin. Nykyään niitä voidaan laittaa myös ääneksi tai liikkuvaksi kuvaksi. Ja kun oppimisesta puhutaan, niin kirjallisuudessakin on paljon tavaraa, jonka voisi rinnastaa tositv-sarjojen opetusmateriaaliksi. Kannattaako niitä lukunopeuden kustannuksella lukea? Ottamatta kantaa siihen, että hauskaa ja kivaakin on välillä hyvä olla.
Katsomalla oppii katsomaan, lukemalla lukemaan ja opiskelemalla oppii. Golf on elämä pienoskoossa — kaikki ongelmat ja onnistumiset kasvattaa. Silti en sitä kellekään tuputa ainoana viisautena. Jos golfin peluussa, urheilussa tai lukemisessa ei ole henki sisällä — in spiritus, inspiraatio — niin saadaan niitä ikävämpiä tarinoita ja elinikäisiä kieltäytymisiä tuputustilanteissa.
Lukemisen tekniikkaa
Se mitä tässä sateisen lokakuun keskellä ajattelen lukemisesta muotoutuu paljolti kiitollisuuteen äänikirjoista, vanhojen kirjojen painottamiseen ja kolmen kirjan tekniikkaan.
Jos voin valita äänikirjan ja kirjan väliltä, otan usein äänikirjan ja kuuntelen sen tehdessäni jotain. Kävellessäni, ajaessani, harjoitellessani, salilla tai mitä vaan. Sama koskee puheluita, luentoja tai vaikka ihan vain mietiskelyä. Minua alkaa hermostuttaa tai väsyttää ja keskittyminen horjuu, jos joudun olemaan paikoillani esimerkiksi puhelimeen puhuessani. Ja se on aivan okei. Iltaisin väsyttäminen toimii hyvänä nukuttajana. Päivällä se on vaikeaa. Yliopiston luentojen oppimistulokseni olisivat karkeasti arvioiden kasvaneet kolmanneksella, jos ei olisi ollut pakko istua paikoillaan. Kerran otin foam rollerin mukaan parinkymmenen hengen luennolle ja tein siinä lihashuollot samalla. Harvalta luennolta muistan yhtä paljon. Eikä ollut mitenkään erityisen kiinnostava aihe. Mutta kun ei niin voi tehdä!
Voi. Jos pystyy maksamaan sen tunnehinnan, mitä siitä seuraa. Ei monikaan sitä enää muistele.
Ei uutta vaan uudestaan
Uusia kirjoja tulee jatkuvasti. Siinä taas yksi ankeuttajan masennuksen aihe. Kun kaikkia ei kerkeä millään lukemaan. Et ehdikään. Et koskaan saa tehtävälistoja, lukulistoja tai katselulistoja kiinni. Et varmasti. Voit joko masentua siitä tai ajatella, että onpa kiva, kun maailma on näin hyviä kirjoja minullekin suonut luettavaksi.
The worst thing about new books is that they keep us from reading the old ones.
John Wooden, koripallovalmentajalegenda
Jos antaisin vinkin nuorelle lukijalle, joka on kiinnostunut jostakin tietystä aiheesta, olisi vinkki vähän samanlainen kuin varallisuuden allokoinnin prosenttisääntö. Prosenttisääntö menee varallisuudessa niin, että 100 miinus oma ikä kertoo sinulle, kuinka paljon rahaa voi sijoittaa osakemarkkinoille. Olen 26-vuotias, joten 100 – 26 = 74 prosenttia varallisuudestani voisi olla sijoitettuna osakemarkkinoille. 26 prosenttia voisi olla vakaammissa tuotteissa kiinni. Asunnot, taide, arvoesineet ja niin edelleen. Ei ollut tämä sijoitusvinkki sitten.
Jos samaa suhdetta käyttäisi niin, että 100 miinus oma ikä -laskun tulos kertoisi, missä suhteessa kannattaisi lukea vanhoja kirjoja verrattuna uusiin, niin tulisi kyllä mielettömän viisas nuori joku päivä. Ja kun muistaisi vielä:
Ei aina uutta, vaan uudestaan!
Jari Sarasvuo
Kolmen kirjan tekniikan omaksuin, koska näin saa varmasti laajemman kuvan aiheesta. Kolmelta näkökulmalta. Niitä kun on aina useampia. Esimerkiksi sinun, minun ja se oikea, jota kohti pyritään. Ja lukemalla kolme kirjaa, on lukenut enemmän kuin noin 90 prosenttia väestöstä tästä aiheesta. Sekin on aika hyvin jo.
Taas on sellainen olo, että vielä voisi kirjoittaa vaikka kuinka. Kaikki ei tullut kerrotuksi. Kaikki kirjat ja aihealueet eivät tulleet listalle. Otin 15 minuuttia aikaa ja etsin eri otsikoiden alle kirjoja. Ja lopetin siihen. Listan löydät seuraavan kappaleen ja kuvan jälkeen.
Aina ei tarvitse yrittääkään antaa kaikkea kerralla. Sopivasti sopivassa tahdissa. Lisää tästäkin joskus myöhemmin, koska täydellinen täydessä mitassaan voi olla liian valmiiksi pureskeltua ja tylsää.

Kolme ALL-TIME suosikkia
Robert Kiyosaki – Rich Dad Poor Dad
Paolo Coelho – Alkemisti
Matthew McConaughey – Greenlights
Neuvottelutaidot
Juhana Torkki – Uusi nevotteluvalta
Roger Fisher ja William Ury – Getting to Yes
Chris Voss – Never Split the Difference
Elämästä ja ihmisestä
Yuval Noah Harari – Homo Deus
Jordan B. Peterson – 12 elämänohjetta
John Gray – Mens Are from Mars, Women Are from Venus
Ihmisenä olemisesta
Henri Hyppönen – Pelon hinta
Hector Garcia ja Francesc Miralles – Ikigai: Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain
Tommy Hellsten – Saat sen mistä luovut
Ajattelusta
Lauri Järvilehto – Upeaa työtä! tai Tee itsestäsi mestariajattelija
Saku Tuominen – Kaikki on hyvin huolimatta siitä, miten kaikki on
Mark Manson – Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan
Tavoista
James Clear – Atomic habits / Pura rutiinit atomeiksi
Hal Elrod – Morning Miracle
Tim Ferriss – Tools of Titans
Johtamisesta
Saska Saarikoski – Dettman ja johtamisen taito
Alf Rehn – Johtajuuden ristiriidat
Risto Siilasmaa – Paranoidi optimisti
Politiikka
Pertti J. Rosila – Arkadianmäen kirstunvartija
Karo Hämäläinen – Alex
Timo Soini – Peruspomo
Elämänkerrat
Elon Musk
Jobs
Hannu Lauerma: Psykiatrin päänavaus
Myynti
Olli Harma – Myyntitykki kertoo – 50 huippumyyjän paljastukset
Katleena Kortesuo ja Andrei Koivumäki – 100 faktaa myynnistä
Josh Kaufman – The personal MBA
Itsensä johtamisesta
Saku Tuominen – Juuei
Grant Cardone – Be Obsessed or Be Average
Napoleon Hill – Think and Grow Rich
Nukkumisesta
Henri Tuomilehto – Nukkumalla menestykseen
Robin Sharma – 5 AM Club
Matthew Walker – Miksi nukumme?
Yrittäjyys
Anssi Kiviranta ja Matias Mäenpää – EXIT 1 ja 2
Terho Puustinen ja Mika Mäkeläinen – Taivas+Helvetti
Kim Väisänen – Väärää yrittämistä
Taidot ja taitavuus
David Epstein – Range: How Generalists Triumph in a Specialised World
Anders Ericsson – Peak
Jim Collins – Good to Great
Money
Tony Robbins – MONEY – Master the Game: 7 Simple Steps to Financial Freedom
Seppo Saario – Miten sijoitan pörssiosakkeisiin?
Gary Keller – The Millionaire Real Estate Investor
Kun unohtaa, mikä on tärkeää
Gary Keller – One Thing
Paolo Coelho – Veronika päättää kuolla
Victor E. Frankl – Mans Search for Meaning
Sijoittamisesta
Heikki Keskiväli – Tähtäimessä osakkeet
Michael Nelskylä – Warrantti, jokamiehen johdannainen
Sami Järvinen ja Antti Parviainen – Pääomaturvattu sijoittaminen
ja koko muukin APV1-tutkinnon kirjalista
Mentaalivalmennuksesta
Melina Niemi – Menestyksen portaat
Erik Bertrand Larssen – Paras
Jose Ahonen – Ajattele kuin mentalisti
One thought on “Lukemisesta ja lukusuosituksista”