Itseni kanssa neuvotellut kymmenen käskyä

säännöt itselleni

Paljon menee elämänviisauksia päällekäin ja omat mottonsa on meillä kaikilla. Osa eri kulttuureista kuultuna. Eri maustein. Eri sankarein. Uskontojen tarinat hyvinä esimerkkeinä.

 

Eri uskontojen tarinat ovat kovin samankaltaisia. Myytit universaaleja tarinoita. Kultaiset säännöt ja niin edelleen. Mythology, in other words, is psychology misread as biography, history, and cosmology – kirjoitti Joseph Cambell kirjassaan A Hero with Thousand Faces. 

 

Moni tarina alkaa orvosta, juurettomasta sankarista, joka ei tiedä vielä olevansa sankari. Tai mielenkiintoinen tarina siitä, kuinka hyviksien sankari rikkookin itse jatkuvasti sääntöjä, mutta lopulta sopivalla pimeydellä tekee hyvää. Kuulostaako Harry Potterilta? Tai vähän Iron Man Tony Starkilta. Tai kuinka hallittu hirviö onkin sankari. Hulk, Iso Kiltti Jätti, Kaunotar ja Hirviö?

 

Meinaa lähteä sivupoluille, niin kuin lukion historian opettajalla konsanaan. Opin kyllä niistäkin sivupoluista paljon ja jaksoin istua pitempään paikallaan ja kuunnella. Se on minulle todella vaikeaa. Sopiva rönsy auttaa jaksamaan ja virittää ajatuksia uusille taajuuksille.

 

sääntö elämänviisaus

 

Mutta niihin elämänviisauksiin. Elokuvissa ja tarinoissa sankareilla ja anti-sankareilla on loitsuja, mitkä manifestoi heidät eri tekoihin tai tekemättömyyksiin. Paljon pauhataan siitä, kuinka tavoitteet ajavat toimintaa ja niin edelleen. Tavoitteita on hyvä ollakin. Sopivalla etäisyydellä napattavaksi. Ei niin vähän kitkaa, että saat sen kiinni kuin Jaffakeksin tarjottimelta. Kuitenkin melkein käden ulottuvilla. Ponnistelun takana. Tavoitteet menevät helposti to-do-listailuksi tai sarvien kalisteluksi. Siis sitä piip-miekkailua. Olen kovin päivään x mennessä kovin tässä ja tässä asiassa. Jouluun mennessä penkkiennätys 125kg ja hauis kolme kertaa ranteenympärys senteissä.

 

Tavoitteet on kuitenkin yleensä sidonnaisia asemaan, tilanteeseen tai joskus jopa mielipiteeseen. Minulla oli hieno etuoikeus osallistua kerran ansaitusti ja kerran varamiehenä pesäpallon Itä-Länsi-tapahtumaan pelaajana. Sellainen ei kuitenkaan sovi tavoitteeksi minusta kenellekään. Siis asettaa tavoitteeksi ”päästä Itä-Länteen”. Joukkue on valitsijan mielipide. Joku olisi voinut valita toisin. Tai saatat loukkaantua. Tai jotain muuta asemanmuutosta. Ehkä tässä puen sanoiksi sitä, että tavoitteet ei toimi yksin. Ja näillä käskyillä haen sitä arvopohjaa taustalle. Markkinointiguru Seth Godin muotoili hienosti:

People like us do things like this

Seth Godin

Hio, mieti ja listaa periaatteesi ja mieti sitten tavoitteitasi. Olet sitten yksi tai ryhmä. Tavoitteilla voit kehittyä kuin lottokupongilla ja/tai kasvuosakkeilla. Periaatteiden avulla hitaasti ja varmasti kuin pitkäaikainen sijoittaja. Hyvässä salkussa on tilaa molemmille. Ja hyvässä salkussa asiat mietitään myös täysin puhtaalta pöydältä uudelleen. Mitään ei tarvitse säästää, koska niin on aina ollut tai jokin on ollut aina siellä. Parasta mahdollista versiota kohti.

 

Teen itselleni erilaisia tauluja, joissa muistutan itselleni, mikä on tärkeää. Ihminen unohtaa sen helposti. Siksi on tärkeää välillä opiskella jotain uudestaan. Ei jatkuvasti uutta. Tässä on yhden taulun sisältö. Omia periaatteitani, joita haluan noudattaa. Sinulle, minulle ja teille julkisesti. Kun astun harhaan näistä, ole hyvä ja anna vähän sapiskaa. Tai vaadi hyvä perustelu, miksi olen ottanut jotain uutta tilalle.

 

Tästä se lähtee. Itselleni neuvotellut 10 käskyä. Osittaisessa tärkeysjärjestyksessä.

 

1. Mitä tahansa muuta, kuin nukkuvaa, puolikuollutta elämää.

Minna Canth

Heti päästiin kunnolla vauhtiin. Tässä elämänviisaudessa ei ole senttiäkään Pohjois-Savolaista kotiseuturakkautta vaan silkka sanoma. Turvallisuus on paradoksi. Kun luovut halustasi yrittää elää turvallisesti, huomaatkin elämän olevan paljon turvallisempaa. Mikään ei voi sinua yllättää, minkä hyväksyt tulevan eteesi jossain vaiheessa.

 

Ei ole turvallista haastatella Kiira Korpea suorassa IG-live lähetyksessä, jos menee sanomaan jotain ikävää vahingossa. Eikä ole turvallista sijoittaa osakkeisiin, kun ne voi pudota huomenna 50% ja ylihuomenna vielä saman uudestaan. Eikä ole turvallista haaveilla jostain muusta kuin koulutuksensa osoittamasta työstä. Virka se olla pitää.

 

Juu EI. Jos nautit näistä jutuista niin anna jumantsuide mennä ja lujaa. Kuolet kuitenkin joskus, se on väistämätöntä. Ja tuskallisempaa, jos kuolinvuoteellasi vietät viimeiset hetket unelmiesi ja haaveidesi kummitusten kanssa. Ei pankki pidä rahojasi tililläsi oikeasti. Joku niillä kuitenkin sijoittaa, miksi et itse?

 

2. Elämä ei ole helppoa

Vähän jokainen, joka suunnasta

Jos vaikeat asiat olisi helppoja, kaikki tekisivät niin. Ei ole helppoa perustaa yritystä. Sehän on käytännössä sitä, että löydät jonkun asian, mistä yleinen mielipide on eri mieltä. Ja sijoitat siihen aikaasi ja rahaasi. Uskot, että olet itse oikeassa. Siellä, missä on jotain helppoa, on yleensä joku kattotaso, mitä et voi ylittää tekemällä samoja asioita. Tyhmyyden määritelmäksi sopisi hyvin, että yrittää tehdä samoja asioita uudestaan ja uudestaan, odottaen eri lopputulosta.

 

Minulla on kohdalleni sattunut monta onnea. Perheonni, ystäväonni, parisuhdeonnea ja harrastusonnea. Kaikki nämä on kasvattanut minua siihen pisteeseen, missä olen nyt. Kun Amerikassa kiitospäivän viikko koittaa, muutama heistä saa erityismaininna tässä blogissa. Kuitenkin minullakin on ikäviä jaksoja elämässäni. Selkäleikkausta, unettomuutta ja epäonnistumisia siitäkin huolimatta, että niin mielettömän paljon tein töitä ja halusin mennä pesäpallourallani eteenpäin. Voin valittaa, uhriutua, marttyyroida, osoitella, syytellä, ilmoitella, vihata, takertua tai ihan mitä vaan. Mutta kiroilusta ja jalanpolkemisesta ei maailma paljoa hetkahda. Asiat eivät ole ehkä oma vikani, mutta on minun vastuullani suhtautua niihin. Ja valitsen ei-helpolla hetkellä yleensä suhtautua hyvin. Tai ainakin pienen maan pinnalle palauttelun jälkeen.

 

3. Älä jätä murusia.

Matthew McConaughey

Kyllä, olen valehdellut. Viimeksi tällä viikolla. Ja olen puhunut pahaa ihmisistä huolimattomasti. Pettänyt odotuksia ja ennen kaikkea lupauksia. Ja saanut niistä pahasti selkääni. Ja teen tällaisia virheitä edelleenkin. Hyvä, että muistuttelen tästä asiasta itseäni.

 

Nämä muruset ovat tuttuja Hannun ja Kertun sadusta. Näyttelijä Matthew McConaughey antoi minulle niille uuden merkityksen. Muruset ovat asioita, joita jätät taaksesi, mutta löydät vielä edestäsi. Siis suomeksi se minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Jätät velkasi maksamatta puolitutulle ja kohtaat hänet kaupungilla. Joudut katselemaan olkiesi yli ja piilottelemaan, ettei hän huomaa sinua. Olet puhunut pahaa tutustasi ja hän saa kuulla siitä viidakkorummun kautta. Oh boy. Lörpöttely ei toimi. Ainakaan hyvin. Vaikka juoruilu meistä ihmisiä tekeekin. Pitkälle pääsee sillä, että pitää suunsa kiinni, jos ei ole mitään hyvää sanottavaa.

 

4. Mistä tiedän, että olen oikeassa?

Ray Dalio

Minulla on lörppösuuni lisäksi pahe. Tarve tietää paljon asioita ja olla vielä koko ajan oikeassa. Huomaan monessa kohtaa paasaavani asioista. Omassa tietämyksessä on se huono puoli, että siitä ei opi mitään uutta. Tiedät jo omat mielipiteesi etukäteen, etkä saa mahdollisuutta muuttaa mielipidettäsi tai näkemystäsi. Ray Dalio opetti tästä minulle paljon. Tärkeintä ei olekaan se, mitä tiedät. Tärkeämpää on oppia käsitelemään sitä, mitä et tiedä. Myös Risto Siilasmaan kirja Paranoidi optimisti muistini mukaan käsittelee aihetta. Sopiva epäluulo sitä kohtaan, että onko oikeassa vai ei on hyvästä. Itse-epäily on älykkyyden merkki. Kavahda niitä, jotka paasaavat löytäneensä totuuden ja tietävänsä aina, kuinka asiat on.

 

5. Ihmiset ovat epäloogisia, epäjohdonmukaisia ja itsekeskeisiä, rakasta heitä kaikesta huolimatta.

Kent M. Keith

Kirjoitin aikaisemmin Kent M. Keithin kirjasta Merkityksellisen elämän kymmenen käskyä. Blogi löytyy tästä. Yksi näistä käskyistä pääsi omallekin listalleni. Halusimme tai emme, niin ihmisten kanssa kaikki ei mene loogisesti. Olemme taipuvaisia ajattelemaan itsekkäästi. Luomme odotuksia toisten käytökselle ja ne ei aina jostain syystä tapahdukaan.

Muistan kirkkaasti sen päivän, kun sain äitini opinnäytetyön tarkastettavaksi kieliasultaan ja lähteiltään Italiassa. Padovassa oli kaunis päivä ja tein työtä asuntomme yhteiskeittössä. Keittelin kahvit italialaisella moka-keittimellä ja mieleni oli musta. Ärsytti ihan kauheasti. Suomalaisilla on tähän kaunis sana, jonka jätän nyt sanomatta. Katsoin ulos keskiaikaiselle juutalaisalueen kadulle ja havahduin.

 

Kenenkä opinnäytetyötä minä sitten tarkastaisin jos en oman äitini? Ketä minä auttaisin, jos en omaa äitiäni?

 

mitkä ovat säännöt itselleni

6. Aikani tulee vielä. Ja loppuu vielä.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln on viisaimpia presidenttejä, joita USAn historiasta löytyy. Honest Abe, elämänviisaudet puun kaatamisesta ja hänen tarinansa siitä, kuinka pitkään kesti, että hän pääsi Yhdysvaltain presidentiksi. Useita epäonnistumisia. Vähän samaa kuin JK Rowlingissa. Harry Potter ja Viisasten kivi -kirja kävi usealla kymmenellä eri kustantajalla, ennen kuin se luvattiin painaa. Jymymenestys seurasi.

 

Aina ei ole aikasi loistaa. Kun pitkäjänteisesti käytät kaiken aikasi valmistautumiseen, niin olet valmis, kun sitä vaaditaan. Aikasi kuitenkin myös vielä loppuu. 20 vuoden päästä kukaan ei muista. Muista itse nauttia. Vain sillä on väliä.

 

7. Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa.

Esa Saarinen ja James Bond-filosofia

Tämä on ajatus, jonka huomasin olevan olemassa ilman tätä kuvausta. Bond-filosofia on Esa Saarisen muotoilema ajatus, kuinka James Bond toimii tehtävissään.

 

Ajatus olemisesta hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa tarkoittaa minulle sitä, että tekojen taustalla on joku suurempi hyvä, pyhä, jonka takia parrasvalot eivät ole aina vaatimuksena. Jokaisesta teosta ei tarvitse saada aplodeja. Jokaisen teon ei tarvitse tulla ilmi tavalla: huomasitko, kuinka leikkasin tänään nurmikon?

 

Jos teet kaikesta huolimatta, niin tee.

 

8. Ei paha ole kenkään ihminen,

vaan toinen on heikompi toista.

Paljon hyvää on rinnassa jokaisen,

vaikk’ ei aina esille loista.

Eino Leino / Hymyilevä Apollo

Esan nimipäivä on Eino Leinon päivänä kesällä. Eino Leinolta sain myös jotain muuta. Runossa Hymyilevä Apollo on kohta, jonka sisäistämällä loistat vuorovaikutustilanteissa auringon lailla.

 

Urheilijoista valmentajat yleensä ajattelevat, että he ovat kiittämättömiä, laiskoja ja itsekkäitä, jos he pitävät omia puoliaan tai purkavat pahaa oloaan. Jokaisessa meistä on jotain hyvää, kuin Darth Vaderissakin.

 

 

omat säännöt

9. Jotta voit sanoa muutamalle asialle intohimoisesti KYLLÄ, joudut sanomaan useammalle asialle tiukasti EI.

Minä soveltaen taas useampaa lähdettä. Mm. Warren Buffet, Jari Sarasvuo, Harri Huru jne.

Jokaisella meistä on tilanteita, jossa meiltä pyydetään jotakin. Illalliskutsuja, kekkereitä tai ”tule käymään”-tyylisiä odotuksia. Meillä on myös ihmisiä, joiden kanssa voimaannumme tai ihmisiä, jotka toimivat ankeuttajina. Nämä ankeuttajat vievät meiltä kaiken aikamme, jos emme itse pidä ajastamme huolta. En pelkää kuolemaa. Pelkään aikaa ja sen loppumista.

 

Steve Jobs kysyi aamuisin itseltään, tekisinkö näitä asioita jos kuolisin tänään. Siihen pyrin itsekin päivittäin. Monet perinteet vievät meiltä aikaa. Aina on oma koti siivottu, kaupassa käyty ja lehdet haravoitu omin käsin.

Omalle työlle on hintansa. Maksan 50 euroa mieluusti sille, joka käy haravoimassa pihani. 10 euroa Foodien ruokakassipalvelulle. Mutta mistään hinnasta en laittaisi jotakuta ajamaan ystävieni, kummi- tai enolapsieni luokse puolestani. Käymään mummolassa puolestani. Tai kirjoittelemaan näitä tekstejä puolestani.

 

10. Joskus lyöty, ei kertaakaan valloitettu.

Iain Dowie, ”Crystal Palacen ihmeen” aikainen jalkapallovalmentaja. Henkka Hyppösen kirjasta Pelon hinta

Loppua kohti kirjoittamisen taso uhkaa heiketä. Tässä meni aika monta tuntia. Loppukaneetti kuitenkin opettavaisin. Elämässä tulee lokaa naamaan. Tunti jos toinenkin turpaan. Moni tarina selitettävä niin, että etpä olisi tätäkään nähnyt, jos olisit suorinta tietä maaliin päässyt.

Kun tappio koittaa tai epäonnistumisen hetki lamaannuttaa, nouse ylös. Yritä uudestaan. Jos tekisit sen kaikesta huolimatta. Iain Dowie johti Aki Riihilahden Crystal Palacen sarjan hänniltä nousukarsintoihin ja Valioliigaan. 

 

Tämä motto opetti heille, että me emme mene rikki.

 

Haasteet vain lujittavat meitä.

2 vastausta artikkeliin “Itseni kanssa neuvotellut kymmenen käskyä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: