Merkityksellisen elämän kymmenen käskyä

merkityksellisen elämän kymmenen käskyä

Kuvitellaan, että olemme golfkentällä. Sinulla on kädessäsi maila ja pallo odottaa jalkojesi välissä lyömistä. Huitaiset noin 10 senttiä liian korkealta palloa. Maila heiluu, ihminen heiluu ja pallosta saattaa ruohonkorsi tai kaksi piiskautua viuhahduksen ilmavirran voimasta pois. Pallo toki pysyy paikoillaan. Kuvittele oikein kovasti.

 


Miellyttävä vai häijy oppimisympäristö

 

Tokaisen sinulle, että kokeileppa uudestaan niin, että pyyhkäiset lyödessä mailalla aivan ruohoa koskettaen. Kokeilet ja pallo lähtee kauniissa kaaressa eteenpäin. Tällainen on miellyttävä oppimisympäristö (kind learning environment). Kun teet jotain, huomaat jotain tapahtuvan. Saatat saada neuvon tai huomaat itse jotain, mitä voisit kokeilla seuraavaksi. Kokeilet ja onnistut tai epäonnistut välittömästi. Simppeliä ja helppoa. Palaute tekemisestä tulee heti ja siihen voi reagoida. Neuvot ovat yleensä yksinkertaisia ja teknisiä. Kun teet A tapahtuu B, mutta jos teetkin Z, tapahtuukin C.


Onko elämä tällaista? Kaikki elämä? Onnellisuus, merkityksellisyys, menestyminen, perhesuhteet, tavoitteet ja onnistumiset?

Ei aivan. Säälimättömän rehellinen mielipiteeni tämä, oma totuutesi voi tietysti olla toisenlainen. Elämä on häijy oppimisympäristö (wicked learning environment). Käsitteet ovat psykologi Robin Hoghartin muotoilemia.  Tunnetuksi niitä on tuonut David Epstein kirjoissaan ja TED-puheessaan.

Otetaan tähän häijyyn tapaukseen opettajaesimerkki. Nostat oppilaalle kynän lattialta. Koet olevasi hyväntahtoinen, avulias kenties.

Vahvistitkohan huomaamattasi sitä, että hänen ei tarvitse sellaista asiaa tehdä. Korjata omia jälkiään. Vai vahvistitko, ehkä hänkin ajatteli, että olitpa avulias ja siteenne vahvistui. Mistä voit tietää? Et oikein mistään. Mitenkä tilanteessa toimit? Niin kuin olette yhdessä sopineet tai olet itse etukäteen päättänyt. Neuvotelleet. Sanoittaneet. Joko itsesi tai muiden kanssa.Miten miellyttävä ja häijy oppimisympäristö eroavat?


Miellyttävät oppimisympäristöt ovat käännökseni mukaisesti miellyttäviä. Häijyt vähemmän miellyttäviä. Mutta, kuinka ihmiset yrittävät pärjätä näissä häijyissä ympäristöissä, joissa lopputulemaa ja palautetta ei saakkaan heti. Tai tilanne ei aina käyttäydy loogisesti, joten ihminen kohtaa monta paikkaa, jossa hän pysähtyy miettimään toimintaansa. Miellyttävissä ympäristöissä kriittistä on se, mitä tiedät. Voit lyödä golfpalloa paremmin, kun tiedät hyvän golflyönnin perusperiaatteet. Häijyssä ympäristössä korostuu taas se, mitä et tiedä. Eikä edes sen tietäminen, mitä et tiedä. Vaan se, kuinka suhtaudut siihen, mitä et tiedä. Tämä on yksi menestyksen salaisuus Ray Dalion takana. Hänellä on omat prinsiippinsä menestykseen.


Ensin on kuitenkin tärkeää löytää vapaus itsensä ja maailman kanssa.

Olipa maailmaa syleilevä lause. Olkoon.


Jos joku on ärsyttävä sinua kohtaan, onko se välttämättä oma syysi?

Jos yrität auttaa, sinut torjutaan?
Jos menestyt, joku tulee kateelliseksi?

Saat mielettömän hyvän idean, mutta vanhempasi tyrmäävät sen?
Hankit varman työpaikan, unelmasi sijasta, mutta sekin meni pieleen


Näihin tilanteisiin ihminen etsii usein vastauksia. Niihin kannattaa luoda oma perusta. Tälle perustalle on hyvä luoda sääntöjä, ohjenuoria tai suuntaviivoja, kuinka minä haluan maailmaani tulkita. Kuinka toimin. Kuinka haluan harjoitella toimimaan.

Sääntöjä itselle. Tai käskyjä.Merkityksellisen elämän 10 käskyä Kent M. Keithin mukaan


Esittelen seuraavaksi Kent M. Keithin Merkityksellisen elämän kymmenen käskyä. Ne ovat Kariston julkaisemasta kirjasta Kent M. Keith – Kaikesta huolimatta, Merkityksellisen elämän kymmenen käskyä. Kuulin ne ensimmäisen kerran Jari Sarasvuon monologisarjan toistaiseksi viimeisestä jaksosta. 10 minuuttia ennen jakson loppua. Englanniksi. Anyway: The Paradoxical Commandments

Upposi heti. Lumouduin täysin tästä loitsusta. Luin kirjan päivässä ja nostan niitä esille ystävilleni tasaisin väliajoin. Toinen hyvä kirja aiheesta on Tommy Hellstenin Saat sen mistä luovut.

Mutta ne käskythän menevät näin.


1. Ihmiset ovat epäjohdonmukaisia, epäloogisia ja itsekeskeisiä. Rakasta heitä kaikesta huolimatta.

Emme aina käyttäydy parhaalla mahdollisella tavalla. Heikot hetkemme näkyvät, etenkin rakastamillemme ihmisille. Pyrimme joskus johtamaan ihmisiä harhaan, kun ajattelemme heidän haluavan samoja asioita kuin me. Meillä on omat maailmankatsomuksemme. Kirjassa on esimerkkitarina sokeista ihmisistä. He koskettivat elefanttia eri puolilta, joilla seisoivat. Vuorotellen. Yhdelle elefantti olevan kuin letku, toiselle kuin muuri, häntä oli kuin köysi. Todellinen kuva elefantista tuli vasta, kun kaikki yksityiskohdat oli sovitettu yhteen. Ja jokaiseen kysymykseen on kolme vastausta.


Sinun, minun ja se oikea.


2. Jos teet hyvää, ihmiset syyttävät sinua itsekkäistä ja alhaisista tarkoitusperistä. Tee hyvää kaikesta huolimatta.

Etenkin me suomalaiset olemme tottuneet näkemään paljon ”julkisuustemppuja” tai ”lehmänkauppaa” ympärillämme. Moni hyvä asia jääkin tekemättä leimaamisen pelossa. Tee silti hyvää. Jos nouset Putinin trolleja vastaan, sinua syytetään itsekkäistä ja alhaisista tarkoitusperistä. Jopa maksetaan hiljenemään.


Kyyniset, alistetut ja väsyneet ihmiset ovat yleensä luopuneet hyvän pistämisestä kiertoon. Sen sijaan he yrittävät hyötyä kaikesta mahdollisesta. Koska kyllähän kaikki piilottavat ydinjätteensä järveen. Mutta sinä tiedät, että se jäte on siellä järvessä. Se haittaa sinua, lopun elämääsi. Etsi henkilökohtainen merkityksesi ja tyydytyksen tunteesi.3. Jos menestyt, saat vääriä ystäviä ja aitoja vihollisia. Menesty kaikesta huolimatta.

On asioita, jotka ovat sinun, koska sinulla on nykyinen asemasi. Sama pätee ystäviin. Tein tästä kerran Mentaalipallolle videon. Kimppuusi voidaan myös käydä asemasi takia. Olet liian rikas. Sulla on väärät arvot ja siks sä oot ääliö. Joku voi olla avulias asemallesi ja samalla hetkellä hioa suunnitelmaa syrjäyttämiseksi.


Aki Hintsa käytti laiva-nimistä harjoitusta formulatähtiensä valmentamisessa. Jokainen ihminen ei voi päästä laivaasi. Mieti 5-10 ihmistä, jotka sinne mahtuisi pakon edessä. Ja pidä heistä huolta. Sinua pyydetään joka paikkaan, tekemään sitä ja tätä. Joskus ilmaiseksi. Samalla jää vähemmän aikaa omille asioillesi. Kun et sano ei.


4. Tekemäsi hyvä unohdetaan huomenna. Tee hyvää kaikesta huolimatta.

Joskus tekemäsi hyvä saa kiitoksensa vasta seuraajallesi. Saatat tehdä perustan jollekin, josta joku kerää kiitoksen. Tästä syystä hyvääkin kannattaa tehdä nimettömänä. Tekemäsi hyvä voi myös saada kiitoksensa myöhemmin. Tai toinen voi katsoa sinua kaiholla ihaillen. Muistatko kelle pidit ovea eilen auki? En minäkään. Pidän silti aina, kun saan mahdollisuuden. Pidän ne ydinjätteet pois järvestä.


5. Rehellisyys ja välittömyys tekevät sinusta haavoittuvan. Ole rehellinen ja välitön kaikesta huolimatta.

Kun pelaaja kertoo valmentajalle rehellisyyttään, ettei ole tyytyväinen valmennukseen, peluutukseen tai treeneihin, hän riisuu aina suojauksensa ja on altis laiskan ääliön leimalle. Valmentajat harvoin huutavat sellaisille, jotka eivät ääntä pidä. Kun tulet suojamuurisi takaa pois, sinuun on helpompi luoda yhteys. Toinen voi oppia sinulta ja molemmat kasvaa. Haarniskan riisuminen tuo vapauden. Muista kuitenkin hienotunteisuus ja luottamuksellisuus. Kera säälimättömän rehellisyyden.


ole rehellinen ja välitön

6. Pienet ihmiset saattavat tyrmätä suurimpienkin ajattelijoiden ideat. Ajattele suuria kaikesta huolimatta.

Einstein totesi, että nykytilanteessa syntyneet ongelmat eivät ratkea nykytilanteen tasoisella ajattelulla. Täytyy ajatella isommin ja paremmin. Ihmiset hyötyvät siitä, kun isot ja vaikeat tilanteet ratkeavat uudella, isommalla, rohkeammalla ajatteluilla ja erityisesti, tällaisilla teoilla.

Pienet ihmiset kuitenkin tulevat väliin. Pienuudella Kent ei tarkoita pientä asemaa, kokoa, pankkitilinsaldoa tai vaikutusvaltaa. Pieni ihminen voi hyvinkin olla ahkera ja erityisen pidetty henkilö työpaikallaan. Ihmisestä tekee pienen hänen tyylinsä katsoa maailmaa kapea-alaisesti. Pieni ihminen näkee ja kokee kaiken vain omasta vinkkelistään. Ei halua muutosta, ihan hyvä näin. Asiat ovat aina olleet näin, ei sillä niin väliä pienelle ihmiselle, että miksi ne ovat näin. Jos asiat voisivat olla paremmin, niin ne olisivat pienelle ihmiselle myös toisin.


Havittele suuria silti. Varmaan huomaatkin, että tämä on minulle hyvin merkityksellinen kohta näissä käskyissä. Ihan sama, vaikka menisi munilleen. In twenty years, who cares? Ja jos pieni ihminen ei osaa olla iloinen onnistumisestasi, ei kannusta sinua tai nostaa esille vain epäonnistumisiasi. Se kertoo enemmän hänestä kuin sinusta itsestäsi.


7. Ihmiset ovat suosiollisia heikoille, mutta seuraavat vain vahvoja. Taistele edes muutamien heikkojen puolesta kaikesta huolimatta.


Hei sorretaan yhdessä heikompia, jotta voidaan joukolla rikastua heidän kustannuksellaan? Onhan se nyt tyhmää, että hölmöt ihmiset saavat pitää rahansa, jos ne voi ottaa poiskin?


Ei. Todellakaan. Näin. Mutta näinhän se monesti menee. On sankarillista olla heikon puolella, mutta se sankarillisuus loppuu yleensä, kun oma asema on uhattuna. Siksi olemme taipuvaisia seuraamaan vahvoja. Jotkut asiat voivat olla isompia, kuin oma asemasi. Jos haluat nöyrtyä ja lakaista tällaisen maton alle, onko sinun hyvä olla jatkaa vielä kyseisessä asemassasi.


8. Se, minkä rakentamiseen käytät vuosia, voi tuhoutua yhdessä yössä. Rakenna kaikesta huolimatta.

Sairaus voi lopettaa urheilu-urasi yhdessä yössä. Kotisi voi palaa tai lama kaataa yrityksesi. Taidot jäävät, unelman tavoittelu jää. Lapsetkin tekevät lumiukkoja, vaikka ne sulavat joka vuosi pois. Tee jotakin, mitä voit miettiä kuolinvuoteellasi ylpeänä ja sukulaisten ihaillessa. Muuten menneisyyden haamujen kanssa voi tulla pitkä makuu.


9. Ihmiset tarvitsevat todella apua, mutta he voivat hyökätä sinua vastaan, jos autat heitä. Auta ihmisiä kaikesta huolimatta.

Ihmisten on hankala pyytää apua ja tulla haavoittuvaiseksi. Avun pyytäminen ja saaminen osoittaa heille puuttellisuutta. Itse olen tällainen. En aikaisemmin jakanut mitään, mitä saatoin ajatella itsekseni täydessä ruokapöydässä tai piilottelin tekosiani, ettei kukaan vaan voisi auttaa. Minne tahansa menetkin, aina voit löytää ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Pyri löytämään oikea tapa auttaa ja tarjoa apuasi oikein.


10. Vaikka annat maailmalle parhaasi, sinua isketään kasvoihin. Anna maailmalle parhaasi kaikesta huolimatta.

Tämä on oikeastaan kokooma kaikista aikaisemmista. Kun menestyt, ihmiset saattavat olla epäloogisia. Kateellisia. Eivät halua apuasi, koska pitävät sinua itsekkäänä. Koko antamasi paras voi hävitä yhdessä yössä. Saat vihamiehiä ja vääriä ystäviä.


Anna maailmalle parhaasi kaikesta huolimatta. Opettele pyytämään ja antamaan. Annoin omalle urheilu-uralleni kaiken. Pyysin päästä try-outeille. Sain rumasti turpaan ja menin rumasti rikki. Myös fyysisesti.

Annoin parhaani kaikesta huolimatta. Tietämättä palkintomatkan suuruutta.


tee hyvää kaikesta huolimatta


Näitä on monia monia muitakin, mutta tämä voi auttaa olemaan vapaa ihmisten kanssa. Muita hyviä listoja, joihin ehkä paneudun myöhemmin:

– Ray Dalio – Principles. Videona tai kirjana
– Matthew McConaughey – 13 rules
– Denzel Washington – puhe valmistuville
– Amiraali William McRaven – Make your Bed –valmistujaispuhe

Ja ehkä jopa omani olisi luettavaa tavaraa. 


Ne saat myöhemmin.

2 vastausta artikkeliin “Merkityksellisen elämän kymmenen käskyä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: